tisdag 28 oktober 2014

Japansk konst med smak av Matisse - och Murakami


Just nu pågår en konstutställning i Konsthallen/Hamnmagasinet i Varberg. Den japanska konstnären Naomi Okubo är inbjuden som "artist in residence" av bl.a. Varbergs kommun och Region Halland. Hon visar nu cirka 15 bilder men kommer även att arbeta med nya verk i en tillfällig ateljé.
Utställningen  kallas "Where should I go?" Vernissagekortet visar följande bild:




























Denna bild heter "Camouflage" och är representativ för Naomi Okubos konst. Hon målar på duk med akrylfärger. Bilderna är fyllda av former och färggranna mönster. Man måste titta länge för att upptäcka alla detaljer, som gömmer sig, och då visar sig även mörka sidor. 
På de flesta bilderna finns en eller flera unga kvinnor med svart hår, pagefrisyr och bortvänt huvud; tillsammans utgör det ett självporträtt.

Bilden "Camouflage" får mig att tänka på några av Matisses odalisker (t.ex. en i röda byxor)  - och konstnären har mycket riktigt studerat Matisse.




De unga kvinnorna och de japanska miljöerna leder tankarna till åtminstone två av Haruki Murakamis romaner: Norwegian Wood och Den färglöse herr Tazaki. I båda romanerna återvänder (den manliga) huvudpersonen till 20-årsåldern för att bearbeta traumatiska minnen. (Jag skall försöka återkomma till herr Tazaki!)

Kolla gärna:
Naomi Okubos hemsida
Konsthallen/Hamnmagasinet Varberg

Från Hallands Nyheters websida har jag lånat följande bild (foto: Annika Karlbom):




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar